Konferencija "FABelgrade 2016" biće održana 14. i 15. maja u beogradskom Domu omladine u organizaciji NVO "Fab Inicijativa" i pod pokroviteljstvom ambasade SAD u Srbiji. Biće to prvi veliki događaj u regionu koji se bavi promocijom preduzetništva budućnosti, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

Jedan od osnivača "Fab Inicijative" i organizator konferencije dr Ivana Gađanski kaže da je već sada sasvim izvesno da će biotehnologija biti jedna od najbitnijih privrednih grana budućnosti, ali i velika šansa za otvaranje novih radnih mesta i rešavanje problema nezaposlenosti, posebno među mladim ljudima kojima će biti potrebna nova znanja i veštine o kojima će biti reči na predstojećem događaju.

 

"U Americi su još 2012. stručnjaci prognozirali da će novi talas preduzetništva voditi biolozi, a ne samo programeri. Sada, u 2016. godini, upravo to se i događa i biotek preduzetništvo preuzima primat. Kroz bio-fablabove i male zemlje, kao što je Srbija, imaju mogućnost da se uključe u ove globalne trendove i da se povežu sa fablabovima iz drugih zemalja i tako učestvuju i u međunarodnim projektima", objašnjava dr Gađanski. Upravo "FABelgrade 2016" biće idealna prilika za to povezivanje jer će na njoj svoja znanja i iskustva sa posetiocima podeliti neki od vodećih svetskih stručnjaka i preduzetnika u ovoj oblasti. Među njima su i Gordana Vunjak Novakovic čiji startap pravi kosti od ćelija samog pacijenta, Deni Kabrera koji će govoriti o korišćenju 3D bioštampača za štampanje živih tkiva, jedan od vodećih stručnjaka za open source biomaterijale Endrju Peling, izumitelj 3D štampača koji može da štampa sam sebe Adrijan Bojer, kao i Greg Gejdž koji pravi elektroniku za interakciju sa nervnim sistemom.

 

O potencijalu ove oblasti najbolje svedoči predviđanje Evropskog parlamenta da će samo u zemljama Evropske unije do 2025. godine biti otvoreno čak sedam miliona novih radnih mesta u STEM sektoru (nauka, tehnologija, inženjering i matematika), zbog čega će najveći izazov biti upravo stvaranje kvalifikovanih kadrova za ove oblasti koje će biti centralna tema predstojeće konferencije.

Brojne radionice, panel diskusije i predavanja koja posetioce očekuju 14. i 15. maja u Domu omladine upotpuniće i tri prateća događaja u ponedeljak, 16. maja. Dva predavanja Denija Kabrere o 3D bioštampi, na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu (10.00) i na Biološkom fakultetu u Beogradu (18.00), koja će podrazumevati i praktičnu demonstraciju sa 3D bioštampačem. Istog dana u beogradskom ICT Hubu kanadski naučnik Endrju Peling govoriće o preduzetništvu u biotehnologiji, dok će turski preduzetnik Memet Unsal od 16.00 do 18.00 biti na raspolaganju za mentorske sesije sa zainteresovanim startapima.

Koorganizatori "FABelgrade 2016" su "Polyhedra Fab Lab" i "Fab Lab Belgrade", a konferencija će biti održana i uz podršku brojnih sponzora, među kojima su i "Seven Bridges Genomics", "Delta Holding" i "Nordeus". Detaljne informacije o programu, predavačima i radionicama, kao i formular za prijavu za događaje na kojima je broj posetilaca ograničen, dostupni su na sajtu: fabelgrade.io

 

 

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/prostor/fabelgrade-2016-najavljuje-novu-eru-tehnoloskog-preduzetnistva