AGILE pristup – jače performanse, zadovoljniji zaposleni

Kako poboljšati organizacione performanse? Kako povećati zadovoljstvo zaposlenih? Ovo su najčešća pitanja u svakoj zdravoj kompaniji. U Srbiji, o ovim temama najčešće se govori u IT kompanijama, jer je upravo IT industrija najzdraviji segment naše privrede.

Poboljšanje organizacionih performansi poslodavci često pokušavaju kroz pritisak na zaposlene da ispoštuju određene rokove, da isporuče sve što klijent traži, čak i kada su ti zahtevi nedostižni u određenom vremenskom roku. Ovakva situacija vodi (1) prekovremenom radu, (2) tenziji na radnom mestu, (3) lošem postavljanju prioriteta, (4) lošem vođenju projekta i daje samo (5) kratkoračne, čak prividne rezultate u odnosu na ono što klijent traži. Dugoročni efekti su, međutim, daleko od poboljšanih performansi, još dalje od zadovoljnih zaposlenih. Ovakav pristup vodi samo (6) većoj fluktuaciji među zaposlenima, koja je već izazov u softverskoj industriji zbog velike ponude poslova i nedovoljnog broja kadrova.

Dragi poslodavci, zapamtite – IT inženjeri u Srbiji imaju izbor i toga su svesni! Dakle, potrebno je promeniti pristup kako bi se zadovoljile obe strane, klijent i zaposleni. Dobar softverski inženjer očekuje realne rokove, dobru komunikaciju sa menadžmentom, jasno definisane zahteve, rad bez pritiska i sa određenim stepenom autonomije. Klijent želi softverski proizvod koji će da odgovori na aktuelne zahteve tržišta i novu funkcionalnost u pravom trenutku da „zadivi“ svog krajnjeg korisnika/kupca.

Kako sve to postići? Kroz iterativni pristup i uz kros-funkcionalni razvojni tim! Planirajte u iteracijama, na svake 2-4 nedelje. Saznajte šta klijent zaista želi i revidirajte – ukoliko ima novih zahteva, sagledajte šta su prioriteti u narednom periodu.  Pustite ceo razvojni tim da učestvuje u planiranju, da se izjasni o svojim zadacima i osigurajte da ima sve potrebne uslove da isporuči najbolje softversko rešenje. Pustite da sami prezentuju nove funkcionalnosti, da komentarišu proces razvoja i da daju predloge kako unaprediti taj proces.

To je agilan pristup! Tako ćete poboljšati organizacione performanse i zadovoljstvo svojih zaposlenih. Naučićete ih da zaista rade timski, da prioretizuju zahteve klijenata, da poštuju određene rokove bez pritiska jer se sami obavezuju na određene zadatke.

Ako želite da ih najpre edukujete o Agileu, prva sledeća prilika je u maju. To je sledeći mesec edukacija o agilnim metodologijama, već dobro poznat Agile Month. Na programu su sertifikacioni kursevi za Scrum Master i Product Owner uloge i napredni Agile treninzi.

Na samom kraju, 26. maja u Beogradu biće održana druga Agile Serbia Konferencija, sa brojnim svetskim ekspertima iz oblasti „Agile & Developers“. Prijave su već u toku – informišite se više i prijavite se na vreme!

www.agile-serbia.rs


 


Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/prostor/agile-pristup-jace-performanse-zadovoljniji-zaposleni