U susret manifestaciji

Nacionalna manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" organizovana je i održana prvi put prošle godine, od 9. do 18. maja. Ovo je do sada najveća zajednička muzejska inicijativa na teritoriji Srbije, koja je u prvoj godini obuhvatila 67 muzejskih i srodnih institucija sa preko 120 lokacija, u 39 gradova i mesta širom zemlje.

Dostupnost muzejskih kolekcija u satnici koja podrazumeva produženo radno vreme i mogućnost da se muzeji posete i kasno uveče, i to ne samo za jedno veče, već deset dana, dodatno je privukla posetioce. Pored toga, tokom svih deset dana trajanja Manifestacije, svi programi svih učesnika bili su potpuno besplatni. Iako tek u svojoj prvoj godini, Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“, uspela je da privuče brojnu publiku programima, izložbama, temama i radionicama koje su tokom deset dana održavane širom Srbije. Posebna pažnja posvećena je najmlađoj publici, za koju su mnoge institucije organizovale dečje radionice, izložbene programe i druženje.

Centralna tema manifestacije 2015. godine, „Heroji kulturne baštine“ otvorila je brojna pitanja ne samo o problemima čuvanja nasleđa ili povraćaja kulturnih dobara kojima se zametao trag tokom vremena, ili su opljačkana u ratnim vihorima, već i o pojedincima koji su ličnim angažovanjem, požrtvovanošću i ponekad svojim životom, upravo bili oni koji su baštinu štitili, o njoj brinuli, za nju se borili i sačuvali za buduće generacije. Temom „Heroji kulturne baštine“, koja je obuhvatila čak 25 programa širom Srbije, obeležena je i stogodišnjica velikog stradanja nacionalnog blaga tokom Prvog svetskog rata, ali su i predstavljeni pojedinci, anonimni heroji, službenici, vojnici, kolekcionari, umetnici, naučni radnici, ljubitelji umetnosti, koji su tokom ratnih zbivanja spasavali kulturnu baštinu Srbije, i odigrali posebnu ulogu tokom ratnih godina.

 

Pored toga, ova tema je obuhvatila i savremene heroje kulturne baštine – često one ljude koji su za muzejsku publiku nevidljivi, nepoznati – a pre svega za baštinu neophodni pojedinci kao što su konzervatori i restauratori. „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ su 2015. godine obeležili značajne jubileje – 70 godina od pobede nad fašizmom (upravo je izložba u Muzeju istorije Jugoslavije „Umetnost kao otpor fašizmu“ otvorila prošlogodišnju manifestaciju), 200 godina od Drugog srpskog ustanka, 160 godina od uvođenja telegrafa u Srbiji. Tokom majskih muzejskih svečanosti i brojni muzeji su obeležili svoje važne datume.

Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u koordinaciji Narodnog muzeja u Beogradu. podržali su je Evropska delegacija u Republici Srbiji, Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Sekretarijat za kulturu grada Beograd i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada. Podršku su pružila i strukovna muzejska udruženja: Nacionalni komitet IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije. Osnivački odbor manifestacije čini osam nacionalnih muzeja iz Beograda i Novog Sada: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.


http://www.muzejisrbije.rs

 

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/dogadjanja/u-susret-manifestaciji-muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10