POEZIKA: J.R. August, Katarina Pejak, The Strange 8. juna u Novom Sadu

Poezika je festival autorske i kantautorske muzike koji afirmiše stvaralaštvo autora i kantautora. Festival Poezika je do sada imao devet izdanja: šest redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada; u saradnji s Kulturnim centrom Kotora realizovano je dva izdanja festivala u gradu Kotoru; pokrenuta je saradnja s Fondacijom Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i realizovano je zimsko izdanje festivala Poezika u okviru dočeka Srpske nove godine u Novom Sadu. Na poziv italijanskog atašea za kulturu, kantautori učesnici festivala Poezika bili su predstavnici na festivalu u gradu Asizi u Italiji. Festival Poezika predstavljen je i na internacionalnom Donau festivalu u Ulmu u Nemačkoj. Pored autentičnog autorskog izraza, festival Poezika s velikim uspehom promoviše i interkulturni dijalog i uspostavlja saradnju u regionu.

 Deseto izdanje festivala Poezika 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada otvoriće jedan od najtalentovanijih i najintrigantnijih kantautora u regionu J. R. August koji je po glasovima žirija konkursa festivala Poezika 2019. izabran za najboljeg kantautora u regionu. O talentu ovog mladog kantautora, multi-instrumentaliste, kompozitara mnogo govori i to da ga je jedan od najpoznatijih bendova na svetu Coldplay primetio nakon objavljivanja pesme  “Man With The Magnificent Mind” i podržao uvrstivši ga na listu talentovanih muzičara. Ta pesma bila je deo njegovog konceptualnog projekta pod nazivom “Change of Seasons”. J.R. August do danas je objavio pet EP izdanja: spomenuti “Change of Seasons”, “Tea Party with Mr. Death”, “33”, “Tales from the Forest” i “Black Waters”, a upravo je potpisao ekskluzivni ugovor za Croatia Records.


8. juna na festivalu Poezika u Kulturnom centru Novog Sada  nastupiće  i kantautorka Katarina Pejak i bend The Strange. Ulaz na festival je i ove godine slobodan.

Katarina Pejak je mlada kantautorka i pijanistkinja čarobnog glasa koja je već ostvarila uspeh u Americi. Diplomirala je na Berkliju u Bostonu 2014. godine. Iste godine je dobila i nagradu za posebna dostignuća „Songwriting Achievement Award”  i bila gostujući predavač na Berkliju. Objavila je 4 albuma: „Perfume & Luck“ (2010), „First Hand Stories“ (2012), „Old, New, Borrowed & Blues“ (2016) i najnoviji album „Roads That Cross“ (2019) koji je objavila za renomiranu nemačku bluz kuću Ruf Records. Nakon što je diplomirala u Bostonu živela je u Nešvilu i nastupala u SAD i Evropi, trenutno je na evropskoj turneji pod nazivom Blues Caravan.

 

Katarinu podjednako cene i hvale muzički novinari i kritičari širom sveta kao i publika.„Katarinu Pejak bije glas da je „srpska Nora Džouns“. Sa Norom Džouns deli sličan muzički stil, boju glasa, pa, u određenoj meri, čak i fizički izgled, ali najveća sličnost je u nečemu drugom: Obe prave vrhunsku muziku.” (Milan Vukelić, muzički novinar)

Publika u Novom Sadu imaće jedinstvenu priliku da 8. juna premijerno čuje supergrupu The Strange, ovaj osmočlani bend oformili su čuveni američki kantautor i producent Chris Eckman iz Sijetla, mnogima poznat kao frontmen benda The Walkabouts, i Dalibor Pavičić autor širom sveta poznatog hrvatskog benda The Bambi Molesters. Pridružili su se i drugi članovi benda The Bambi Molesters, koji iza sebe imaju mnogo internacionalnih nastupa i nagrada, a jedna od njihovih pesama našla se i u kultnoj američkoj seriji “Breaking Bad”. Sarađivali su sa velikim muzičarima svetske i domaće rock scene, kao što su R.E.M, The Cramp i druge, mnogobrojne recenzije, pohvale, ali i turneje po Evropi i Novom Zelandu. The Strange još čine i članovi poznatog amerikana benda iz Rijeke My Buddy Moose. Novi album benda The Strange “Echo Chamber” snimljen je u čuvenom studiju u Pragu u kome je i David Bowie snimao svoje albume, već je dobio niz nagrada i proglašen albumom godine od strane najrelevatnijih kritičara, a nominovan je i za čuvenu nagradu Impala za najbolji album u Evropi.

 

"Echo Chamber“ ulazi direktno među one albume što postaju bezvremenski klasici i kulturno dobro ovih prostora što bez problema može izdržati usporedbu s bilo čime sličnim iz vrha svjetske glazbene scene. (Željko Ljubobratović, trusty.hr, 10/10)

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/dogadjanja/poezika-j-r-august-katarina-pejak-the-strange-8-juna-u-novom-sadu

Tagovi objave: poezika novi-sad