18. Festival studentskog filma

18. Festival studentskog filma održava se od 21. do 23. decembra 2018. godine u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, pod sloganom “Sloboda”. Festival je 1999. godine osnovala grupa studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a nije bio održan samo 2015. i 2016. godine.

Festival je međunarodni i takmičarskog je karaktera, a ove godine selektor festivala je Marko Novaković, filmski i televizijski reditelj, koji je od 170 pristiglih filmova odabrao 36 naslova u tri takmičarske kategorije festivala. Za nagrade u katergoriji kratkih igranih filmova takmiči se 16 filmova, a u kategorijama dokumentarnog i animiranog filma po 10 filmova.

Od 32 zemlje koje su poslale svoje filmove čak 21 zemlja imaće jednog ili više predstavnika u konkurenciji za nagrade. Najviše filmova dolazi iz Evrope (23 naslova), potom iz Severne Amerike (6 naslova), Azije (4 naslova) te po jedan naslov iz Latinske Amerike, Afrike i Australije.

Najviše filmova u takmičarskoj konkurenciji stiže iz Španije (pet), po tri filma dolazi iz Kanade, Belgije i SAD, po dva iz Srbije, Nemačke, Velike Britanije, Hrvatske i Libana, i po jedan iz Australije, Italije, Mađarske, Švajcarske, Litvanije, Kazahstana, Maroka, Brazila, Kine, Tajvana, Slovačke i Grčke.

Stručni žiri u sastavu Vuk Ršumović, Lazar Bodroža i Milan Marić izdvojiće  najbolje filmove u sve tri kategorije, a svoje nagrade, po prvi put ove godine, dodeliće i studentski žiri.

Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za mlade iz čitavog regiona i osmišljena je kao svojevrsna platforma za razmenu ideja, iskustava i znanja mladih umetnika iz čitavog sveta, kao i ljubitelja filmova svih uzrasta.

Ove godine Festival studentskog filma podržan je i od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, Grada Beograda i Austrijskog kulturnog foruma.

http://festivalstudentskogfilma.com/

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/dogadjanja/18-festival-studentskog-filma