U susret jubileju - 70 godina BDPa

Pozorište na Krstu 20. februara ulazi u sedamdesetu godinu postojanja, a tim povodom osmišljena je multimedijalna prezentacija bogate istorije teatra.

Sećanje na najznačajnije stvaraoce i predstave BDP-a oživljeno je kroz postavku izložbe fotografija u foajeu i hodniku i kostima u malom foajeu. Izložba će za publiku biti otvorena svakim danom od 19 sati.

Za Dan pozorišta od 19 sati upriličen je vizuelni spektakl – 3D mapiranje fronta zgrade BDP-a animiranim projekcijama kojima ćemo prošetati kroz poslednjih 70 godina njegovog postojanja. Događaj podrazumeva oživljavanje fasade objekta Beogradskog dramskog pozorišta puštanjem animiranih i interaktivnih projekcija koje reaguju na zvuk i teksturu.

Polučasovni vizuelni spektakl za cilj ima da javnost podseti na značaj Beogradskog dramskog pozorišta i njegovog stvaralaštva kroz istoriju pozorišne umetnosti u Beogradu i šire, a osmislio ga je autorski tim Laboratorije za vizuelna istraživanja FriedLab koji predvodi Goran Balaban, uz tehničku podršku kompanije Atomic.

Iste večeri, od 20 sati na Sceni „Rade Marković“ biće uručena godišnja priznanja Teatra, a potom izvedena premijera predstave „Pomorandže za zbogom“ Biljane Popović, u dramatizaciji Andreja Šepetkovskog i režiji Nenada Gvozdenovića.“Sedamdeset sezona Pozorišta na Crvenom krstu” naziv je monografije o Beogradskom dramskom pozorištu, koju su priredili Savo Radović, dramski umetnik i član anslambla i dr Nikola Bjelić. Uz pregled proteklih sezona, zabeležena su i sećanja autora, saradnika, pozorištnika i savremenika Pozorišta. Pored štampane verzije (tiraž 200 komada), monografija će biti dostupna u digitalnom formatu na podsajtu BDP-a, a u foajeu Pozorišta biće postavljena tri punkta sa tablet uređajima na kojima će publika moći da lista monografiju u digitalnom formatu. Promocija će biti održana 21. februara u 18 sati.

Podsećanja radi, rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište (1949. preimenovano u Beogradsko dramsko), sedište je trebalo da bude Dom kulture Četvrtog rejona, na Crvenom krstu (u izgradnji). Prva premijera, „Mladost otaca“ Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića, izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta, a članovi novoosnovanog ansambla (29 glumaca) posle proba su udarnički učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu. Tokom te prve sezone, teatar na samoj periferiji, povezan sa gradom jednom trolejbuskom linijom, izveo je 78 predstava koje je pogledalo gotovo 50.000 gledalaca!

http://latinica.bdp.rs/index.php/predstave/pomorandze-za-zbogom

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/blogovanje/u-susret-jubileju-70-godina-bdpa