Dimensions festival objavio program

Nakon što je nedavno otkriven popis izvođača sada je vreme i za pregled programa koji se sprema u četiri uzbudljiva dana i noći na štinjanskom poluostrvu. Na jedinstveno putovanje u sve dimenzije elektronske muzikekrećemo 24. avgusta pulskoj Areni s Massive Attackom. Na sedam životopisnih pozornica festivala tik uz šumu i more, smenjivaće se muzičke legende i pioniri žanrova, ali i mladi, inovativni muzičari.


 

Pozornica na plaži jedan je od atributa festivala, mesto gde se u idiličnoj atmosferi mogu poslušati intimni koncerti i DJ setovi iz sveta soula, disca i world muzike. Neki od vrhunaca dnevnog programa na plaži svakako će biti nastupi zanzibarske afrobeat  pevačice Mim Suleiman, multiinstrumentalistkinje i vokalistiknje Sarah Williams White i jazz sastava Yussef Kamaal Trija, kao i DJ set Jeremyja Undergrounda, istraživači afričke glazbe Highlife i Awesome Tapes From Africa te mladi domaći talent Cuisine Dub.


Na Clearingu, glavnoj pozornicu festivala, nastupiće čikaški pionir house muzike Larry Heard poznat i kao Mr. Fingers, koji će pod tim umetničkim imenom održati svoj nastup uživo, nakon više od dvadeset godina. Clearing će ugostiti eksperimentalnu jazz-fusion grupu Moritz von Oswald Trio, u kojoj za bubnjevima sjedi nigerijski muzičar Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, koga su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Jedan od glavnih londonskih kolektiva Electric Minds u četvrtak će proslaviti deset godina postojanja uz nastup legendarnog Moodymana, Joea Claussella, Darkstar u live verziji te samog osnivača ove etikete - Dolana Bergina.Predivna intimna i šumom okružena Garden pozornica biće pozadina za veče u organizaciji Stamp The Wax, poznatog muzičkog magazina, koji će ugostiti Dana Shakea i Byrona the Aquariusa. Uz njih su i Jordan Rakai, Jon, Loefah, Suzanne Kraft i Eliphino. U nedelju na Gardenu nastupa DJ i producent Ilija Rudman.Moat, po mnogima najimpresivnija pozornica festivala, je rov 100 metara dug i okružen s sedam metara visokim kamenim zidom. Moat je nezaobilazni deo Dimensions iskustva, a njegovim zidovima će u četvrtak odjekivati moćni bass Hessle Audio ekipe; Ben UFO, Pearson Sound, Pangea, DJ Qu i Matias Aguayo. Petak je u Moatu dan za techno, a za to će se pobrinuti njegovi velikani Richie Hawtin, Rødhåd i Kenneth Christiansen. NTS Radio u rov u subotu šalje svoje favorite svoje postaje; DJ Stingraya, Genea Hunta, Shanti Celeste i Josey Rebelle, a nedelju će svojim kozmičkim zvukovima Moat začiniti Bodytonic ekipa s Helenom Hauff i Space Dimension Controllerom, a uz njih tu je i domaćin Petar Dundov.


 

Mungo’s Arena srce je i Outlook i Dimensions festivala još od 2010. godine, sa svjetski poznatim Mungos Hi Fi razglasom koji se svake godine prevozi iz Škotske.  Velikan dubstepa Mala kurirat će ovom pozornicom u četvrtak, a petak Bridge i Calibre donosie drum’n’bass. Tokom vikenda u Miungosu će nastupiti The Bug ft. Miss Red, Loefah, Gaika, Fracture, Sam Binga i mnogi drugi. Masni zvuk Mungos Hi Fi razglasa ukrotit će između ostalih Om Unit, DJ Spinn i Kahn. Tik uz tvrđavu smestila se prostrana Void pozornica na kojoj se svake godine može čuti najbolje od svetske techno i house scene. Na Voidu u četvrtak uResident Advisor 'takeoveru' tako nastupaju Ben Klock, Kyle Hall, The Zenker Brothers i Pender Street Steppers, a u petak snažna Ostgut Ton ekipa na čelu sa Marcelom Dettmannom, Tama Sumom, Ryanom Elliotom. Subota je zauzeta z aRush Hour, dok u nedelju njujorški Mood II Swing donose svoj deep house zvuk uz Daniela Bella, K’Alexija i Moomina.


Nekadašnja Arena 1 ove godine nosi novo ime The Stables. Unutar 20 metara visokih zidova pozornice nastupit će neki od najišekivanijih gostiju festivala. Iz dugačkog popisa izvođača izdvajamo norvešku Sex Tags Mania ekipu čiji će predstavnici DJ Fett Burger i DJ Sotofett preuzeti pult po svojoj međugalaktičkoj plesnoj dužnosti s broken beat specijalom kog predvodi londonski Co-op. Jazz, disco, funk i soul obilježit će petak s istraživačima tih žanrova kao što suHieroglyphic Being, Fit Seigel i Beatrice Dillon kao i Moritz Von Oswald u Dj set izdanju. Subota je dan kada se na pozornicu Stablesa penju Midland, Marcellus Pittman, Mount Liberation Unlimited te rezidenti poznatog škotskog kluba Sub Dub.


Po celom regionu upravo se održava niz launch partyja Dimensions festivalal. U klubu Zoo u Ljubljani nastupila je hrvatska techno dama Miss Sunshine koja odnedavno nastupa pod umetničkim imenom Insolate, a koju ovo leto slušamo i na tvrđavi. Zagrejavanju za festival pridružuje se i događaj Mixmag Adria presents University Undergound unutar kojeg će se 14. maja održati Dimensions Launch Party Sarajevo. U prostoru SSST-a (Sarajevo School of Science and Technology) nastupiće Mladen Tomić, Marina Karamarko, Funk, Guru, phillipe, Alexandar Ivkovic, Haris Čustović. Uskoro se zagrejavanju za festival pridružuju Osijek, Novi sad i Beograd.


Ograničen broj povoljnijih ulaznica za posetioce iz Hrvatske i regiona i dalje je u prodaji. Ulaznice za koncert otvaranja Dimensions festivala u Areni, kao i za festival možete da kupite putem Entrio sistema i na pretprodajnim mestima širom zemlje. Dimensions festivalu dostupne su i na: www.dimensionsfestival.com i http://www.pozitivanritam.hr/festivali/dimensions-festival

 

 

 

 

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/blogovanje/dimensions-festival-objavio-program