Back to the future, BG metro i ostale psihoaktivne supstance

Odlična doktorka DZ mi je pre desetak dana prepisala antibiotik, pa mi se nekako spavalo često u toku dana. U jednom od tih dana, kad sam se prenula iz dremke, osvanuo je nečiji post na facebooku o metrou u Beogradu. Moram da priznam, da sam se frapirala. Bila sam konsternirana. Znate kad se čovek tek probudi, nekako ne razaznaje odmah da li je u pitanju san, java, utisak od snevanja. Pitala sam redom šta sam to propustila u dremci i kako sad odjednom metro? Nema odgovora ni od koga.

 

 

Prošlo je nekoliko dana od prve objave o metrou.  Ne znam, da l' je realnost, zbilja, halucinacija ili dejstvo neke od široko rasprostranjenih, psihoaktivnih supstanci malog Beograda. Baš sam se setila filma ''Back to the future'', koga sam odgledala kada sam morala pešaka da idem u školu, jer je bio embargo i nije bilo benzina. U tom periodu sam dobila doživotnu kondiciju za šetnju.Jedino mi je problem bio kad se uspavam, a moram da stignem na vreme. Elem,  mišići na nogama su razvijeni od tada, kakva teretana, nemojte da se lažemo.

Metro mi nekako deluje kao dejavu, jer sećam se nakon ''Dejtonskog sporazuma'', blagopočivši, Slobodan Milošević je izgradio prvu stanicu metroa. Imam i suvenir sa početka gradnje u vidu gradivnog materijala pločnika tj. kocke kojim je građen metro 1996. Moj budući kum, brat, najbolji prijatelj mi je poklonio kocku metroa za kiseljenje kupusa. Služi svrsi. Za metro ne znam. Pre nekoliko dana sam šetala tim krajem i videla sam da se iz ''vedra neba'' na ulici preko puta spomenika ''Vuku Karadžiću'' pojavljuje iscrtana staza za bicikle. Zastala sam malo, osmotrila okolo.  

Ako se sad sve ovo spoji, meni deluje da će se moći gondolom od Borče do Kalemegdana. Nakon toga se uđe u nebeski bicikl, pa se onda dođe do Vuka. E, onda od Vuka će se moći kupiti karta za budući metro. Zamišljam sebe kako sam kupila kartu za budući metro i čekam muža tamo. Godina 2030. ja mršava, čitam novine na nekom gadgetu, imam debelu dioptriju, bore, mišići se opustili i čekam muža da dođe metroom. Čekam, čekam, čekam. Godo ne dolazi.

Ne bih želela da uvredim ničiji pešački senzibilitet, niti da uvredim bilo čiji afinitet za pravljenje Venecije, Hongkonga ili Dubaija od Beograda. Ne bih želela da uvredim ničiji politički performans, nego mi nekako vređa inteligenciju.

Položila sam vožnju pre desetak godina. Iznervirao me je bivši muž, jer nije mogao stalno da me vozi u kupovinu. Je l' da da sam mu pokazala? Ha? No, kad se popravljala Slavija, stanovnici Beograda, čak i deseto koleno, su bili besni ko ris, zbog činjenice da im je bilo potrebno oko četiri sata od Zemuna do Voždovca. ''Znam za jedan grad, pored je Beograd.'' Davno sam rođena u Beogradu, kolena po rođenju mi nisu baš mnogo bitna. ''Krug dvojke'' mi nije mnogo bitan, sem što sam tamo išla u školu i tu sam blizu i rođena, nego ne liči  mi nešto više Beograd na onaj u kome sam odrasla. Mislim ne bi to bio problem da je npr. prosečna plata, zarada oko 1000 evra. Utopista sam znam. Saberete, oduzmete. Kako sad taj metro? 


Da li će maleni Kinezi, svojim malenim ručicama (pleonazmom) graditi taj metro za manje parica, jer mi nismo Švajcarska? Da li će u tom metrou biti wifi-ja? Da li će ići do Niša, jer mi je tamo lektorka? Da li će postojati Beograd kad se bude izgradio taj metro ili će se grad zvati drugačije? Znam mnogo je pitanja. Pre neku nedelju bila sam u Mladenovcu i kad sam ušla u toalet bilo mi je muka narednih par dana. Sad me samo žigne stomak kad se setim kako je mirisao toalet. Da se možda prvo očisti toalet, pa da se onda razmišlja o izgradnji metroa? Možda da prodamo novogodišnje ukrase pa ćemo dobiti parice za metro? Nisam pametna, evo.

Boli me, ustvari, razumete me? Išla sam pešaka za vreme nekog od ratova u osnovnu školu. Posle kad sam upisala fakultet, nakon što smo pobedili NATO (oprostite, tako je rekao Milošević medijima) opet sam išla nešto pešaka. Pešaka, pa pešaka. BUP odjednom metro.Baš sam se našetala za taj metro. Ništa, ajde ako vidite metro da mi javite, da sačekam muža tamo i šta znam, je l treba sad da kupim kartu? Možda će biti i tamo kontrolora, al kako će da nas izbace napolje? Au koliko pitanja.

Srećan Vam novi metro i srećna Vam Nova godina. Ne znam tačno koja, ali ukrasi su još na beogradskom nebu.

P.S. Ako je metro zbog psihoaktivnih supstanci, samo mi namignite ;)

Ivana Šantić

 

Sva prava zadržana, originalni link objave je: http://www.prspective.rs/objave/blogovanje/back-to-the-future-bg-metro-i-ostale-psihoaktivne-supstance